Bizi takip edin
|
EN

ID 202 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Ürün Tasarım Stüdyosu II
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
ID 202
Bahar
2
6
5
10

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu ders öğrencilerin endüstriyel tasarım sürecinin temel yöntemlerini ve araçlarına dair bilgi ve deneyimlerini, tasarım problemlerini deneyimleme aracılığıyla artırmayı hedeflemektedir. Ders süresince bir veya daha fazla tasarım projesi yürütülecek, öğrenciler bir ürünün bağlamını gözönünde tutarak, o ürünün yararlılığını, kullanılabilirliğini, görsel oluşumunu ve üretilebilirlik özelliklerini çözmeye yönelik tasarım süreçlerini ele alacaklardır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Öğrenci, verilen tasarım problemlerinin çözümü için temel tasarım yöntemlerini ve yaratıcılık tekniklerini uygulayabilecektir.
  • Öğrenci, verilen tasarım problemleriyle ilişkili bilgileri saptayıp tanımlayabilecektir.
  • Öğrenci, tasarım problemlerinin çözümüne yönelik fiziksel model yapımı, CAD modelleme ve manuel görselleştirme tekniklerini kullanabilecektir.
  • Öğrenci, bir ürünün bağlamı, faydası, kullanılabilirliği, görselliği ve üretilebilirliği konusunda fikir geliştirebilecektir.
  • Öğrenci, fikirlerini paylaşmaya ve grup içinde çalışmaya yönelik teknikleri kullanabilecektir.
Ders Tanımı Bu ders bir veya daha fazla orta seviyede endüstriyel tasarım projesinden oluşmaktadır. Öğrenciler tüketici ürünleri tasarımına özgü problemlere odaklı tasarım süreçlerini, orta derecede teknik detaylarıyla ele alacaklardır. Öğrenciler kendi tasarım konseptlerinin inandırıcı doygunlukta modellerini ve görsel sunumlarını hazırlamaları beklenmektedir.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Tasarım stüdyosuna giriş, önceki dönemin değerlendirmesi. Proje 1 e giriş, proje açıklaması, tartışılması. P1- Tasarım yaratıcılık teknikleri ve geribildirim oturumu./// P1 – Tasarım geliştirme aktiviteleri, geribildirim oturumu Yok --- P1-İlgili çalışmalar
2 P1- Tasarım iyileştirme aktiviteleri ve geribildirim oturumu. /// P1- Tasarım sonuçlandırma aktiviteleri ve geribildirim oturumu. P1-İlgili çalışmalar /// P1-İlgili çalışmalar
3 P1 – Final Teslimi ve geribildirim oturumu. Proje 2’ ye giriş, proje açıklaması ve tartışılması. Tasarım yaratıcılık teknikleri. /// P2- Araştırma ve Saha Araştırması raporlarının sunumu – Konsept fikir ve eskizleri tartışılması. Tasarım yaratıcılık teknikleri. P1- Final teslimi gereklilikleri /// P2-İlgili çalışmalar
4 P2- Tasarım ve Eskiz Model #1 geribildirim oturumu.Tasarım geliştirme. /// P2- Tasarım ve Eskiz Model #2 geribildirim oturumu ve tartışmalar. Tasarım iyileştirme. P2-İlgili çalışmalar /// P2-İlgili çalışmalar
5 P2 – Tasarım ve 3B CAD model geribildirim oturumu ve tartışmalar – Tasarım sonuçlandırılması. /// P2- Final 2B teslimi ve gözden geçirilmesi. 3B CAD model geribildirim oturumu. Proje 3’e giriş, proje açıklanması ve tartışılması. P2-İlgili çalışmalar /// P2- 2B Final teslimi gereklilikleri
6 P3- Araştırma ve Saha Araştırması raporlarının sunumu ve tartışılması. /// Kişisel Geribildirim oturumu. Tasarım yaratıcılık teknikleri. P3- Araştırma ve Saha Araştırması raporları ve sunumu. /// P2-İlgili çalışmalar.
7 P3- Tasarım fikirleri geliştirilmesi, geribildirim oturumu ve tartışılması. P3- Tasarım yaratıcılık teknikleri. /// P3- Tersine Mühendislik çalışması ve tartışılması. P3- Tasarım fikir eskizleri /// P3 - Örnek ürünler.
8 P3- Ürün konsepti geribildirim oturumu ve tartışılması (GYR light session). Tasarım yaratıcılık teknikleri. /// P3- Konsept iyileştirme, Tasarım eskizleri geribildirim oturumu ve tartışmalar. Kişisel Geribildirim oturumu P3- Konsept geliştirme ve Konsept raporu - Konsept eskizleri. /// P3- Tasarım fikir eskizleri ve boyamaları
9 P3- Ürün konsept finalizasyonu, geribildirim oturumu ve tartışmalar. Kişisel Geribildirim oturumu. /// P1- Proje 1 3B Prototip Final teslimi ve öğrencilerin kendilerini değerlendirmeleri. Kişisel Geribildirim oturumu. P3- Konsept tamamlama, tasarım eskiz ve boyamaları. /// P1- Proje 1 Final 3B teslimi gerekliliklerinin tamamlanması.
10 P3- Tasarım geliştirme - Eskiz Model #1 ve tasarım çizimleri geribildirim oturumu ve tartışmalar. /// P3- Tasarım çizimleri geribildirim oturumu ve tartışmalar. P3- Eskiz Model #1 ve tasarım çizimleri (manuel, ölçekli). /// P3- Tasarım çizimleri ve boyamaları.
11 P3- Model #2 ve Ön teknik çizimler geribildirim oturumu ve tartışmalar. P3 - Final teslimi gerekliliklerinin duyurulması. /// P3 –İyileştirilmiş teknik çizimler geribildirim oturumu. P3- Eskiz Model #2 ve tasarım Ön teknik çizimler (CAD, ölçekli) - Laptopunu getir. /// P3- İyileştirilmiş teknik çizimler.
12 P3- Model #3 ve Ön 3D CAD modeli (dijital) geribildirim oturumu ve tartışmalar /// P3- İyileştirilmiş 3D CAD modeli (dijital) geribildirim oturumu.– Tasarım finalizasyonu P3- Eskiz Model #3 ve ön 3D CAD modeli (dijital) - Laptopunu getir. /// P3- İyileştirilmiş ön 3D CAD modeli (dijital) - Laptopunu getir
13 P3- Ön Final Modeli geribildirim oturumu ve tartışılması (P3- Genel teknik konular tartışma oturumu; 3D CAD modeli ve Final Modeli geribildirim oturumu). /// P3- Finalize edilmiş 3D CAD modeli (dijital) geribildirim oturumu. 2D Final ön sunumu geribildirim oturumu. P3- Ön Final Modeli (manuel) /// P3- Finalize edilmiş 3D CAD modeli (dijital). 2D Final ön sunumu (dijital). - Laptopunu getir.
14 P3- İyileştirilmiş Final Modeli geribildirim oturumu. /// P3- İyileştirilmiş 2B Final Sunumu geribildirim oturumu. P3- İyileştirilmiş Final Modeli /// P3- İyileştirilmiş 2B Final Sunumu
15 P3- Proje 3 Final teslimi-1, öğrencilerin kendilerini değerlendirmeleri. P3- Final teslimi-1 gerekliliklerinin tamamlanması.
16 P3- Proje 3 Final teslimi-2, Dönem sonu P3- Final teslimi-2

 

Ders Kitabı Ders notları proje konusuna göre temin edilmektedir.
Önerilen Okumalar/Materyaller Cross, Nigel. 2000. Engineering Design Methods: Strategies for Product Design. John Wiley & Sons. Jones, J. Christopher. 1992. Design Methods. Second Edition. New York: John Wiley & Sons, Inc.  Lumsdaine, Edward and Monika Lumsdaine. 1995. Creative Problem Solving; Thinking Skills for a Changing World. New York: McGrawHill. Margulies, Nancy and Nusa Maal. 2002. Mapping Inner Space, Second Edition. Chicago: Zephyr Press.  Nagashima, Noriyuki and Kunio Sano. 1994. Industrial Design Workshop 2: The Creative Process Behind Product Design. Tokyo: Meisei Publications.  Powell, Dick. 1990. Presentation Techniques: A Guide to Drawing and Presenting Design Ideas. Little, Brown. Schön, Donald. 1991. The Reflective Practitioner: How Professionals Think in Action. London: Ashgate Publishing Limited. Shimizu, Yoshiharu and Takashi Kojima, Masazo Tano, Shinji Matsuda. 2000. Models & Prototypes. GraphicSha.

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
20
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
2
40
Proje
2
40
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
-
-
Final Sınavı
-
-
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
5
100
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
-
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
6
96
Sınıf Dışı Ders Çalışması
15
2
30
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
16
16
Portfolyo
0
Ödev
0
Sunum / Jüri Önünde Sunum
2
18
36
Proje
2
45
90
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
-
-
0
Final Sınavı
-
-
0
    Toplam
300

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Endüstriyel tasarım alanındaki kuramsal ve pratiğe dayalı bilgilere sahiptir ve bu bilgileri konvansiyonel endüstrilerden kent ölçeğine kadar çeşitli ürün, hizmet ve sistemlere yenilikçi ve sürdürülebilir bir biçimde uygular.

X
2

Nicel ve nitel verilerle desteklenen tasarım kavramlarını ve çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilere görsel, yazılı ve sözlü olarak aktarır.

X
3

Endüstriyel tasarım alanının interdisipliner karakterinin gerektirdiği mühendislik, işletme, görsel iletişim alanlarının ilgili kuramsal ve metodolojik bilgilerine sahiptir ve diğer disiplinlerle, örgütlerle, firmalarla iş birliği kurar.

X
4

Endüstriyel tasarım kültürü; sanat, zanaat ve tasarımın tarihi ve kuramı bilgilerine sahiptir.

5

Alanı ile ilgili bilgi toplanması, yorumlanması ve/veya uygulanması aşamalarında toplumsal, kültürel, ekonomik, çevresel, hukuki, bilimsel ve etik değerlere sahiptir ve bu değerleri farklı ihtiyaçları dikkate alarak kullanır.

6

Endüstriyel tasarım alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan güncel sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak çağdaş bakış açıları geliştirir.

X
7

Endüstriyel tasarım alanındaki tasarım problemlerini bağlamı ve koşulları ile birlikte tanımlayabilmek ve malzeme, üretim yöntemleri ve ergonomi açılarından çözüm önerileri getirir.

X
8

Endüstriyel tasarım alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar tabanlı bilişim ve iletişim teknolojilerini, model yapım teknikleri ile makinelerini kullanır.

X
9

Endüstriyel tasarım kuram ve pratiği içinde tasarım araştırmasını ve yöntemlerini uygular.

X
10

Endüstriyel tasarım alanında seçtikleri uzmanlık alanına yönelik olarak, yaşam boyu öğrenme yaklaşımı geliştirir.

X
11

Bir yabancı dili kullanarak endüstriyel tasarım ile ilgili bilgi toplar ve meslektaşları ile iletişim kurar ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1).

12

İkinci yabancı dili orta düzeyde kullanır.

13

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir.

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


SOSYAL MEDYA

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.